Timeliners #27, την μεθεπόμενη της νίκης του #PAOBC επί της Μακάμπι

Standard

Καταρχάς υποσχεθήκαμε πάρτι στις 30 εκπομπές -εννοείται στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου- αν μας αφήσουν- . Θα επανέλθουμε αφού λομπάρουμε σχετικά.

Δεύτερον ακούσαμε πολύ καλή μουσική κι έχουμε πασχαλιάτικο δώρο mixtape, ακούστε το εδώ

Τρίτον, δεν ξέραμε τι να πρωτοπούμε, η συζήτηση πήγαινε από την επιστήμη στα geeky κι από αυτά στο Πάσχα που έρχεται και το πρωινό birdwatching session της @athensbynite.

Εν πάσει περιπτώσει ακούστε μας εδώ:

Για τους nerds, τα links που υποσχεθήκαμε:

Πού είναι η συνταγή για κοκορέτσι? στο τέλος του post..

Tι ακούσαμε?

  1. Myth-Beach House
  2. The Rifle’s Spiral- The Shins
  3. Into The Black-Chromatics
  4. Love Life-Girls
  5. Cop Killer-John Maus
  6. I’m Gonna Be Free -Free Spirits
  7. Trippin’-Baby Guru
  8. Χορεύοντας Με τους Λύκους-BHTA Peis

Στο mixtape θα ακούσετε επίσης:

  • Angel Is Broken-Atlas Sound
  • Shining-Moby
  • Supermarket-OST Lola Rennt
  • Uncountable ft Tomomi Ukumori-Hideo Kobayashi

Σας αγαπάμε, να μας αγαπάτε, αγαπάτε αλλήλους, Πάσχα έρχεται, να είστε και να περάσετε καλά!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πως να φτιάξετε το τέλειο κοκορέτσι χωρίς την βοήθεια κανενός..

1. Τι θα χρειαστείτε από εξοπλισμό

  • Μία ψησταριά περίπου 1,5-1,8 μέτρα μήκος (με το συμπάθιο)
  • Μία λεπτή σούβλα περίπου 2 μέτρα και 2 δακτυλίδια προστασίας. Γυαλόχαρτο αν είναι ήδη χρησιμοποιημένη
  • Ένα χωνί- αναπνευστήρα ή όπως αλλιώς λέγεται για τα κάρβουνα
  • Μία σακούλα κάρβουνα
  • Οινόπνευμα, βαμβάκι, σπίρτα για το άναμμα κι ένα χαρτόνι max Α3
  • Ένα φύλλο λαμαρίνας 20 εκατοστά πλάτος και μήκος όσο η ψησταριά και μια λαβίδα.
  • Ένα κοφτερό μαχαίρι, μία ξύλινη επιφάνεια κοπής, ένα πιρούνι, ένα πιάτο, ένα στρογγυλό ταψί, μία λεκανίτσα, ένα μεγάλο τάπερ κι ένα σουρωτήρι
  • Instagram στο smartphone σας

2. Υλικά για 4-8 άτομα που τρώνε λογικές ποσότητες

  • Δύο συκωταριές αρνίσιες, μικρές
  • Δύο αντεριές
  • Έξτρα γλυκάδια
  • Μία μπόλια
  • Αλάτι, πιπέρι

3. Προετοιμασίες

  • Μία εβδομάδα πριν παραγγέλνετε τα κρέατα και ενημερώνετε ότι θα τα πάρετε Μεγάλη Παρασκευή. Επίσης τσεκάρετε ότι έχετε όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Προσοχή, αν η βρύση της κουζίνας σας δεν μπορεί να δεχτεί έντερο προς πλύση, ζητήστε από τον χασάπη να σας τα πλύνει.
  • Μεγάλη Παρασκευή ΠΡΩΙ πάτε και τα παίρνετε. Πίνετε ούζο με μεζέ νηστίσιμο στο κοντινό καφενείο.
  • Πάτε σπίτι και τοποθετείτε αμέσως τα υλικά στο ψυγείο. Πάρτε έναν υπνάκο.
  • Το απόγευμα βάλτε κάτι πρόχειρο χωρίς μανίκια, μία ποδιά κουζίνας και τοποθετείστε τα έντερα στον νεροχύτη. Ενημερώστε σχετικά με ένα απλό tweet- όχι pics,το θέαμα είναι αηδιαστικό.Και τώρα χρειάζομαι λίγο την προσοχή σας.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλύνετε καλά τα έντερα. Για να το κάνετε εύκολα και καλά πρέπει πρώτα να τα ξεμπλέξετε, πχ, στο διπλανό νεροχύτη αν έχετε διπλό η στο ταψάκι που λέγαμε -ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ- ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ. Τα ξεμπλέκετε από άκρη σε άκρη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΤΕ, έχει σημασία να είναι μακριά.Και τα τοποθετείτε απαλά το ένα πάνω στο άλλο.
  • Τώρα θα τα πλύνετε. Αν σας βρωμάνε, δεν πειράζει, σκεφτείτε τι στόχο έχετε. Λοιπόν. Παίρνετε την μία άκρη και την βάζετε στο στόμιο της βρύσης ώστε να μπορεί το νερό να περνάει από μέσα- πως θα βάζατε ένα μπαλόνι για να το γεμίσετε νερό, έτσι.Το νερό, χλιαρό κατά προτίμηση,αρχίζει να τρέχει άφθονο κι εσείς με μια μαεστρική κίνηση σπρώχνετε τις ακαθαρσίες, ex τροφές το νεράκι κι ότι παρασύρει αυτό προς τα κάτω ξετυλίγοντας απαλά το αντεράκι μέχρι να φτάσει στο τέλος του. Επαναλαμβάνετε από την ανάποδη και στο ίδιο έντερο μπρος πίσω,τουλάχιστον 2 φορές ακόμη,μέχρι να το βλέπετε διαφανές και να μη μυρίζει. Μόλις τελειώσετε με το πρώτο, το τοποθετείτε απαλά σε κυκλική στάση στη λεκανίτσα που λέγαμε. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα ως άνω. Τελειώστε, πλύντε τα πάντα, βάλτε τα έντερα σκεπασμένα καλά στο ψυγείο, αν όχι στην κατάψυξη και κάντε ένα καλό μπάνιο. Μπορείτε να πάτε Επιτάφιο κλπ.
  • Μεγάλο Σάββατο θα χρειαστείτε μισή ωρίτσα. Προσωπικά προτιμώ πάντα το πρωί, πριν τα μεσημεριανά ούζα ή κάπου στο αμήχανο δίωρο που παίζει το τελευταίο επεισόδιο του Χριστού από τη Ναζαρέτ. Επιθεωρήστε τη σούβλα κι όλο τον εξοπλισμό, γιαλίστε την αν είναι αχρησιμοποίητη από πέρσι,τοποθετείστε στους σωστούς χώρους.
  • Βγάλτε τις σηκωταριές και τα έξτρα γλυκάδια από το ψυγείο.Πλύντε της, όχι σχολαστικά, μία σχολή λέει ότι το αρνί ΔΕΝ πλένεται. Aφαιρέστε όμως καλά τα κομμάτια αίματος και τις αρτηρίες.
  • Αφαιρέστε το ένα συκώτι εντελώς- μπορείτε να το βάλετε στη μαγειρίτσα ή να το κάνετε την επόμενη τηγανιτό σε πλεξούδες με τα αντεράκια που θα περισσέψουν για μεζέ.
  • Αναλογία συκωτιού και λοιπών υλικών που θα χρειαστούν 1:4. Δηλαδή, μάλλον θα αφαιρέσετε συκώτι κι από τη δεύτερη συκωταριά.
  • Ξαναβάλτε τα υπόλοιπα στο ψυγείο- σκεπασμένα.
  • Αν είχατε τα έντερα στην κατάψυξη ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΞΩ ΝΑ ΞΕΠΑΓΩΣΟΥΝ.
  • Κυριακή του Πάσχα ανήμερα. Χρόνια πολλά σε όλους!
  • Πρώτα τα κάρβουνα και μετά το κοκορέτσι.
  • ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ
  • Καταρχάς η ψησταριά να τοποθετηθεί σε υπήνεμο και ιδανικά σκιερό μέρος. Βάζετε τόσα κάρβουνα όσα θα χρειαστούν να την καλύψουν κατά μήκος και στο 1/3 του πλάτους της. Βάζετε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι, το τοποθετείτε πάνω στα κάρβουνα κι ανάβετε με προσοχή. Μόλις τα κάρβουνα πάρουν φωτιά, τα αφήνετε για λίγο, αν χρειάζεται κάνετε λίγο αέρα με το χαρτόνι, και μετά βάζετε το χωνί πάνω τους και τα αφήνετε να γίνουν. Έχετε του νού σας, ε?
  • Όσο αυτά γίνονται πάτε στην κουζίνα, και βγάζετε τις σηκωταριές/γλυκάδια, μπόλια, έντερα.
  • Κόβετε με το μαχαίρι σε κομμάτια- υπολογίστε ότι θα περάσει η σούβλα ανάμεσα, περίπου διάμετρος κομματιού όσο τo πλάτος του xperia mini. Πάνω στην ξύλινη επιφάνεια κοπής, ΟΚ?
  • Τα βάζετε στο νεροχύτη και τα πλένετε μια γρήγορη. Τα αφήνετε στο σουρωτήρι για λίγο και μετά τα βάζετε στη λεκανίτσα τους και τα αλατοπιπερώνετε.
  • Φέρνετε μέσα τη σούβλα. Τοποθετείστε την ανάποδα στο ταψί που έχετε στήσει στα τέσσερα στο δάπεδο κοντά στο νεροχύτη για να μπορείτε να ακουμπάτε εκεί. Ανάποδα σημαίνει η μύτη πάνω κι ο έλικας κάτω μέσα στο ταψί. Βάλτε τα έντερα στο ίδιο ταψί με προσοχή να μην τα μπερδέψετε.
  • Ξεκινήστε να περνάτε το κοκορέτσι. Πρώτα βάλτε ένα δακτυλίδι στο κάτω μέρος της σούβλας. Μετά μισή ή μία καρδιά.Και μετά εναλλάξ πνευμόνι,γλυκάδι και κάθε 5-6 τέτοια λίγο συκώτι ή σπλήνα. Κλείνετε πάνω στη μύτη πάλι με καρδιά και δακτυλίδι.
  • Τώρα το δύσκολο κομμάτι. Το τύλιγμα του εντέρου. Παίρνετε ένα μακρύ έντερο και το τρυπάτε στη σούβλα, πάνω, από τη μύτη. Αρχίζετε και τυλίγετε από τα πάνω προς τα κάτω διαγώνια κατά μήκος των υλικών και τυλίγοντάς τα κρατώντας τη σούβλα και στριφογυρίζοντας την σιγά σιγά για να μην πέσει και μη σας κάνει μούσκεμα. Μόλις τελειώσει το έντερο το χώνετε ανάμεσα σε δύο υλικά. Συνεχίζετε σιγά-σιγά με τα υπόλοιπα έντερα φροντίζοντας να καλύψετε όλα τα υλικά κατά μήκος της σούβλας.
  • Αν είστε δύο -συνθήκη ιδανική αλλά όχι αναγκαία- ό ένας είναι κάτω και γυρίζει τα έντερα από κάτω προς τα πάνω κι ο άλλος, εσείς, ο αφέντης, γυρίζετε τη σούβλα για να μπορεί αυτός να τυλίγει..
  • Όταν έχετε καλύψει πλήρως τη συκωταριά δέστε την άκρη του τελευταίου εντέρου κόμπο γύρω από τη σούβλα.
  • Αφήστε τη σούβλα να στραγγίξει εκεί μέσα στο ταψί και βγάλτε φωτό. Φίλτρο instagram κατά βούληση.
  • Ρίξτε μια ματιά στα κάρβουνα. Ώρα για μπύρα.
  • Μόλις γίνουν τα κάρβουνα -είναι σαν τους άντρες- γίνονται μόλις πάρουν χρώμα γκρί-ανθρακί ανοικτό, ήγγικεν η ώρα.
  • Πάρτε σκαμπό, λοιπά αξεσουάρ (τσιγάρα, κινητό, μπύρα κλπ) σε διπλανό, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, τραπεζάκι και βάλτε τα κάρβουνα με τη λαβίδα στην μία  άκρη της ψησταριάς κατά μήκος της. Βάλτε τη λαμαρίνα να τα σκεπάσει.
  • Αλατοπιπερώστε καλά το κοκορέτσι -τα έντερα δηλαδή- χαϊδεύοντάς τα με τα χεράκια σας γύρω-γύρω, τυλίχτε την μπόλια κατά μήκος του κοκορετσιού και ..ντα νταααν πάρτε προσεκτικά τη σούβλα και τοποθετείστε την στη χαμηλή εγκοπή της ψησταριάς με τον έλικα από τη μεριά που θα κάθεστε (μέρος σκιερό είπαμε) και με τα δακτυλίδια πριν τις διχάλες από τη μεριά την μέσα της ψησταριάς. Instagram au naturel.
  • Αρχίστε να γυρνάτε πολύ αργά στην αρχή για να αρπάξει το κοκορέτσι απέξω έξω και κρατήσει τα ζουμιά του.
  • Μόλις γίνει καστανό αρχίστε πιό γρήγορα- πιό γρήγορα, κάτι σαν το σεξ.
  • Περίπου μιάμιση με δυό ώρες μετά, ανάλογα πόσα κιλά ήταν η συκωταριά- αυτό θα αρχίσει να βγάζει ζουμιά. Αφρούς, κάτι σαν λύσσα.
  • Ξέχασα να σας πώ ότι τόση ώρα πρέπει να τσεκάρετε με το χεράκι σας αν η φωτιά καίει ομοιόμορφα κατά μήκος, μήπως κάπου θέλει λίγο κάρβουνο κλπ. Επίσης μάλλον θα χρειαστεί να βγάλετε τη λαμαρίνα. Με ένα γάντι κουζίνας, ας πούμε?
  • Αφού λοιπόν το κοριτσάκι σας αρχίσει να λυσσάει, το κοκορετσάκι σας αρχίσει να αφρίζει γυρνάτε όλο και πιό γρήγορα.
  • Κάποια στιγμή, αυτό σαν τις γυναίκες, αρχίζει και σκουραίνει. Πολύ.
  • Σας έφαγε η καρέκλα. Πάρτε πιάτο, πιρούνι και μαχαίρι. Βάλτε τα κάπου δίπλα.
  • Σηκώστε το κοκορέτσι σε ψηλή εγκοπή στην ψησταριά, μην καείτε, ε?
  • Με το ένα χέρι κρατάτε το πιάτο κάτω από το κέντρο του κοκορετσιού. Με το άλλο κάνετε μία τομή γύρω γύρω, και μία εγκάρσια. Είναι καστανό και μέσα? ΟΚ! Κόψτε να πέσει μέσα στο πιάτο. Δοκιμάστε αλάτι, πιπέρι, ψήσιμο και δράστε ανάλογα. Instagram φίλτρο toaster.
  • Ήρθε η ώρα? κόβετε και τρώτε λίγο-λίγο πρώτα κυκλικά και μετά εγκάρσια ώστε να τρώγεται σαν μεζές, αργά, βασανιστικά, καυτό.

Μετά αφήστε την ψησταριά να χωνέψει κάπου υπήνεμα και κατά την Τρίτη πλένετε και φυλάσσετε κι άντε και του χρόνου 🙂

Καλή επιτυχία!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s